Ezbere Dayalı Eğitim ve Enflasyon...

Çokça sevdiğim ve saydığım sevgili akrabam, Kerim Abi'ye (Kerim Büyük) yazdığım kısa mektubum... Mektup; hadis ezberciliği, ezbere dayalı eğitim sistemi, İslâm bilim tarihi, bilimsel kültür, Ortadoğu, Anadolu ve bu topraklara has sosyal sorunlara dair... 

Hz. Muhammed: "İki tür tamahkâr insan vardır; birincisi dünya malına tamah eden, diğeri ise bilgiye tamah edendir." Diyor. 

Bu hadis ezberleyenler, kaç tane daha hadis ezberleyecek...?!

Ben şunu sormak isterim, koca İslâm alemine... Ve özellikle Türkiye'deki köşe başlarını tutanlara... Diyanet İşleri Başkanı, sayın Erbaş'ın, Pendik gezisindeki konuşmasında vurguladığı o entelektüel ve bilimsel iklim/kültür bir zamanlar vardı bu topraklarda... Aynı topraklar niye mahsül ve ürün veremiyor artık...? Bu birinci sorum. 

İkinci sorum da şu: İslâm bilim tarihinde İslâm'ın altın çağı olarak bilinen dönemde yaşamış ve yere göğe sığdıramadığımız o büyük allâmeler, bugün aynı topraklarda yaşasalardı, geçmişteki gibi üretken olabilirler miydi...? 

Veya bu coğrafyanın şuanda sahip olduğu mevcut kültürel havası, atmosferi, alışkanlıkları, inanışları, vizyonu, entelektüel kapasitesi ve ufku onlara nefes aldırır mıydı... ? Alan açar mıydı ? 

Bu işin "bir bilgi meselesi" olmadığını, Einstein bizzat kendisi söylüyor. Hayal gücü ve tabiata dair düşünsel anlamda özgürce yolculuk yapabilmek... Tüm mesele bu... Düşünsel anlamda nefes alamadığınız; kanatlarınızın kırpıldığı, kesildiği ve koparıldığı bir sosyal iklimde bırakınız bilimsel gelişmeyi, enflasyonu bile düşüremezsiniz...! 

Sevgiler...

Hz. Muhammed: "İki tür tamahkâr insan vardır; birincisi dünya malına tamah eden, diğeri ise bilgiye tamah edendir." Diyor. 

Bu hadis ezberleyenler, daha kaç tane hadis ezberleyecek...?!

#kerimabi #bilim #kültür #medeniyet #tarih #islâmtarihi #bilimtarihi #diyanet #ekonomi #türkekonomisi #gündem #enflasyon #bilimseldüşünce #bilimselkültür #bilimselakıl #felsefe #düşünbilim

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Marshall-Lerner Koşulu ve J Eğrisi

Rum Suresi'ne Tarihsel Bir Bakış...

ABBASİLER DÖNEMİNDE KÜLTÜR, SANAT VE (B)İLİM